350 kN Sondeerrups voert sonderingen uit in de branding

MOS Grondmechanica voert niet alleen sonderingen uit op het land, maar ook op plaatsen waar we niet elke dag komen, zoals in de branding van de Noordzee waar we nu aan het werk zijn.

MOS voert momenteel sonderingen uit voor een project nabij Rotterdam. Voor deze klus zetten wij een door Gouda-Geo gebouwde 350 kN sondeerrups en de nieuwste P15CFPTxy piƫzoconus in. Wij voeren sonderingen uit tot een diepte van 61 meter en bereiken een puntweerstand van 60 MPa. Door de gunstige grondopbouw en het gebruik van sondeerbuizen van 44 mm kunnen wij de sondering uitvoeren zonder gebruik te maken van zogenaamde casingbuizen. Leuk weetje is dat een normale sondeerwagen circa 20 ton weegt en deze sondeerrups kan worden verzwaard tot 35 ton. Door de extra ballastblokken is het geen probleem om de gewenste diepte te behalen.

De werklocatie is complex door de getijden, want de sondeerrups mag natuurlijk niet kopje onder gaan. De sondeerploeg staat dan ook voor een echte uitdaging en moet gebruik maken van de tijd dat het licht is in combinatie met een gunstig getij. Om het onderzoek uit te voeren, zijn tijdelijke terpen aangelegd die direct op de kustlijn zijn opgebouwd.

Slim denken leidt tot een oplossing voor elk probleem, zeker in dit geval!