Voor Havenbedrijf Rotterdam en MOS geen uitdaging te groot
Om de leidende positie als Europa’s grootste containerhaven verder te versterken, anticipeert Havenbedrijf Rotterdam door de Prinses Amaliahaven verder uit te bouwen. Het gaat in totaal om 2,4 kilometer aan kades en grondkeringen. MOS Grondmechanica (MOS) verzorgde het benodigde veld- en laboratoriumonderzoek en monitorde voor lange tijd de waterstanden. “Binnen onze branche is dit wel één van de meest omvangrijke projecten. En we zijn ontzettend trots dat wij hieraan een bijdrage mogen leveren”, benadrukken Nils Mulder, directeur MOS en Michael van Es, Manager Operations.
MOS voerde in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam maar liefst 600 sonderingen en 50 boringen uit. Dit alles binnen een relatief kort tijdsbestek. Daar kwamen de vele en diverse laboratoriumproevenonderzoeken nog eens bij. “Een project als dit vraagt om intensieve samenwerking, hoge mate van deskundigheid en ongekende flexibiliteit,” aldus Joris Bruens, Projectengineer Havenbedrijf Rotterdam.
Project uitgelicht
Het daadwerkelijke startsein voor de uitbreiding van de op de Maasvlakte II gelegen haven viel begin dit jaar. De nieuwbouw komt aan weerszijden van de ongeveer 2,5 kilometer lange haven. In totaal gaat het om 1.825 meter diepzeekade, 160 meter binnenvaartkade en 360 meter aan grondkeringen. De eerste 500 meter kademuur zal naar verwachting eind 2022 worden opgeleverd. Uiterlijk anderhalf jaar later is het laatste deel van het project gereed. “Door de Prinses Amaliahaven verder uit te breiden kunnen ook in de toekomst de allergrootste containerschepen in de Rotterdams haven blijven aanmeren. De huidige schepen zijn nu al immens groot namelijk zo’n 400 meter lang, 60 meter breed en 16 meter diep”, legt Joris uit.
Ultieme uitdagingen
Wat niet veel mensen weten is dat MOS al sinds 2017 bezig is met het uitvoerig in kaart brengen van de bodem. Daarvoor voerden ze boringen, sonderingen en labonderzoek uit en werd continue de grondwaterstanden gemeten. Deze resultaten gaven belangrijke informatie tijdens het hele ontwerpproces, maar ook nu nog tijdens de bouw van de havenkade. “Het mag duidelijk zijn dat iedere opdracht anders is en nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Dat maakt ons werk leuk en uitdagend. De uitdagingen waar we bij dit project tegenaan liepen waren van een heel ander kaliber. Om te beginnen konden we met een ‘normale’ sondeerwagen op slechts enkele locaties tot de gewenste diepte van NAP-50 meter komen. Laat staan dat we sonderingen van 72 meter diep op de 2e Maasvlakte konden uitvoeren. Daarom schaften we een losse toren aan, die we met geleende belastblokken tot 40.000 kg konden verzwaren. Het was natuurlijk een heel gedoe om een losse toren en de ballastblokken steeds te verplaatsen, maar uiteraard vonden we ook daarvoor een passende oplossing”, lacht Michael. Uiteindelijk besloot MOS om, na de goede ervaringen met de 35 ton losse toren op dit project, een speciale sondeerrups aan te schaffen. Eentje die tot 35 ton verzwaard kan worden. Dat maakte het werken op de Maasvlakte, maar ondertussen ook op vele andere projecten, een stuk makkelijker.
Geen tijd te verliezen
De tweede uitdaging was om binnen een kort zo mogelijk tijdsbestek zoveel mogelijk data te verzamelen. Joris: “Ja dat klopt inderdaad. En het fijne aan werken met MOS is dat ze echt meedenken in oplossingen en altijd bereid zijn om ‘the extra mile’ te maken. Zo mocht ik als opdrachtgever vanaf het kantoor op de Wilhelminapier meekijken tijdens de sonderingen in de sondeerwagen. En kon ik via een door MOS uitgeleende laptop de resultaten direct beoordelen en het onderzoek bijsturen. Dezelfde werkwijze hanteerden we in het laboratorium van MOS, waar ik regelmatig het personeel letterlijk op de vingers keek. En op de piekmomenten werd materiaal van concurrenten ingehuurd om de planning te kunnen bolwerken.”
Dienstverlening zoals je het graag ziet
Terugkijkend kunnen we stellen dat MOS excellent heeft gepresteerd. Door de korte lijnen met verschillende afdeling en een vast contactpersoon gedurende het hele traject verliep de communicatie altijd soepel. De open manier van communiceren schept vertrouwen en zorgde ervoor dat wij als Havenbedrijf Rotterdam optimaal konden schakelen. Ook is MOS niet voor één gat te vangen. Zij denken mee en komen met ‘out of the box’ oplossingen. En wat natuurlijk ook helpt, is dat MOS met een kantoor in Rotterdam binnen een mum van tijd op locatie aanwezig kan zijn. Kortom: ik kijk ernaar uit om meer projecten met MOS uit te voeren”, besluit Joris.
Gerelateerde artikelen
-
Samenwerking
Blankenburgverbinding; mooi project met uitdagingen
-
Samenwerking
Geen uitdaging te groot door intensieve samenwerking
-
Samenwerking
Mos Grondmechanica sponsort Mourik Running Team.