Werken op de afdeling Werkvoorbereiding

Dat MOS Grondmechanica spraakmakende projecten uitvoert, is voor de meesten uit ons netwerk een bekend gegeven. Maar wie zijn de mensen achter de projecten en wat doen de verschillende afdelingen? In dit artikel vertellen Jasper Snoeren (links op de foto) en Raymonda Smit (tweede van links op de foto) met zoveel enthousiasme over hun afdeling Werkvoorbereiding, dat je er zelf wilt gaan werken.

Eerst even voorstellen

Jasper is nog maar net aan de slag bij MOS Grondmechanica. In februari ronde hij de studie Geotechniek aan de TU Delft af. Met deze achtergrond zit hij inhoudelijk helemaal op de juiste plek. Raymonda daarentegen had helemaal geen geotechnische ervaring, toen ze 2,5 jaar geleden solliciteerde. De jaren daarvoor werkte ze als planner bij verschillende werkgevers. Regelen en coördineren is voor haar als een tweede natuur en dat is precies wat je moet kunnen als medewerker op de afdeling Werkvoorbereiding.

 

(Van links naar rechts:) Jasper Snoeren, Raymonda Smit – van den Bos, Laurens de Vries en Patrick van Dijk vertellen met veel enthousiasme over hun afdeling Werkvoorbereiding en wat het inhoud om hier te werken.

 

Op de foto zie je naast Jasper nog een ‘nieuweling’, namelijk Patrick van Dijk . Met een diploma Watermanagement op zak past OOK hij prima binnen het team. Tijdens zijn inwerkperiode is Raymonda zijn ‘buddy’. Dat betekent dat zij Patrick net wat meer dan andere collega’s begeleidt. Alex de Ronde is de buddy van Jasper.

Dynamisch en informeel

Over de vraag wat het werken bij MOS Grondmechanica leuk maakt, hoeven Raymonda en Jasper niet lang na te denken. “Het is een lekkere dynamische werkomgeving. Niet één project en niet één klant is hetzelfde. Dus afwisseling genoeg. En bij MOS ben je verantwoordelijk voor het hele project; echt van A tot Z. Dat vind ik heel fijn”, legt Raymonda uit. Jasper beaamt dit: “Dat is wat ik miste tijdens mijn stage bij een ingenieursbureau. Daar neem je een klein onderdeel voor je rekening. Bij MOS werk ik aan het geheel en zie ik wat er allemaal nodig is bij het grondonderzoek. Daarnaast vind ik de sfeer binnen heel MOS zo informeel en gezellig. Iedereen staat voor je klaar als je er zelf even niet uitkomt.”

Wat doet de afdeling Werkvoorbereiding?

Zoals de naam al zegt bereidt de afdeling de veldwerkzaamheden voor. Daarbij gaat het voor zo’n 90% om sonderingen en boringen. Tijdens een sondering druk je een stalen staaf de grond in en meet je onder andere de weerstand/stevigheid van de grond. En het geeft een goede indicatie om wat voor soort grond het gaat, bijvoorbeeld grind, klei, veen of zand. Bij een boring worden de grondmonsters naar boven gehaald om in ons laboratorium verder te worden beproefd. Ook wordt de grondwaterstand bepaald. “Voordat een sondering of boring uitgevoerd kan worden, moet er van alles gebeuren en dat is ons werk. Concreet betekent dat wij er onder andere voor zorgen dat de (digitale) werkmappen voor de boor- en sondeerploegen klaar liggen. Verder beoordelen we vooraf ook of de wagens op locatie kunnen komen. Daarnaast onderhouden we contact met de gemeente als een weg afgezet moet worden. Of met de klant als we denken dat het aantal sonderingen onvoldoende is. Kortom: wij zijn de ‘regelnichten’ van de organisatie en dat geeft ontzettend veel voldoening, lacht Raymonda.