Sonderen

Het sonderen is een Nederlandse uitvinding en wordt al vele jaren gebruikt als een economische methode voor grondonderzoek. De sondering geeft een goed beeld van de bodemopbouw en de draagkracht van de diverse grondlagen.

Bij het sonderen drukt men een conus (kegelvormige punt) in de grond met een constante snelheid. De conus registreert de (grond)druk op de punt (conusweerstand, qc) en de wrijving langs de schacht (plaatselijke wrijving, fs). MOS Grondmechanica werkt conform ISO-9001 kwaliteitssysteem en volgens NEN-EN-IS0-22476-1.

Naast voornoemde bodemeigenschappen is het ook mogelijk om de volgende waarden te registeren; helling, waterspanningen, elektrische geleidbaarheid, versnellingseigenschappen en temperatuur. Met de nieuwste technologie is het mogelijk om een foto- en filmopname te maken van de bodemstructuur (cameraconus/ videoconus).

MOS Grondmechanica beschikt over een breed scala aan materieel waardoor sonderen in elke omgeving of terreingesteldheid mogelijk is, land en water. Onze medewerkers hebben ruime ervaring met uitvoeren van grondonderzoek op diverse locaties; stedelijk gebied, petrochemische industrie, bouwkuipen droog en nat, inpandig, beperkte ruimte etc.

Voor meer technische informatie en diverse specialistische toepassing van sonderen verwijzen wij u naar het productblad dat u hiernaast kunt downloaden. Natuurlijk kan u ook telefonisch contact met ons opnemen.