Europese uniforme grondbeschrijvingen conform de NEN-EN-ISO 14688
Ook bij MOS Grondmechanica (MOS) zijn de werkzaamheden onderhevig aan wijzigingen in wet- en regelgeving. Maar in plaats van lijdzaam afwachten, neemt MOS daarin juist het voortouw. Een goed voorbeeld is de introductie van de nieuwe normering (NEN-EN-ISO 14688). Deze normering gaat over het identificeren en classificeren van grond bij boringen.
Arthur de Moel (Hoofd ICT), Sander van Winsen (Laborant) en Alexander Knibbeler (Technisch Commercieel Manager) stelden alles in het werk om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Op verzoek van de branchevereniging trainden we zelfs concullega’s, zodat ook zij in de praktijk uit de voeten konden. De heren vertellen er in dit artikel met veel enthousiasme over.
Uniforme data
Nog niet zo lang geleden was het lastig om ‘oude’ data over grondbeschrijvingen boven tafel te krijgen. En als dat al lukte, liet de kwaliteit van de beschrijving en de manier waarop het was vastgelegd vaak te wensen over. “Het bovenliggende doel van de nieuwe normering is dan ook dat bedrijven als MOS grondbeschrijvingen uniform gaan vastleggen”, legt Sander uit. “Deze informatie leveren wij, maar ook onze concullega’s, voor opdrachten van overheid of semi-overheidsorganen aan bij de BRO; het instituut voor Basis Registratie Ondergrond. De BRO zorgt er daarnaast voor dat we al deze informatie ook kunnen hergebruiken. Nu en in de toekomst. Super efficiënt dus!”
Implementatie flinke klus
Eigenlijk zou de NEN-EN-ISO 14688 al in januari 2018 in werking treden. Maar door de enorme impact werd dit uitgesteld. Net als de verplichting voor (semi-)overheidsorganen om de gegevens aan te leveren aan de BRO. “Sinds januari dit jaar werken we nu volgens de nieuwe richtlijnen. Maar voordat het zo ver was, hebben we flink wat werk moeten verzetten”, benadrukt Arthur. “We moesten onze systemen herinrichten en een manier creëren om de noodzakelijke data aan te kunnen leveren aan de BRO. Ook bleken de aanlevercriteria van de BRO soms in strijd met beschrijvingen in de NEN-EN-ISO 14688. Het koste veel tijd en uitzoekwerk om dat glad te strijken. Maar we hebben het gefikst en ruim binnen de tijd. Daar zijn we ontzettend trots op!”
Branche-brede opleiding
Het deskundig opleiden van de medewerkers, vormde ook een belangrijk onderdeel van het totale implementatieproces. De NEN-EN-ISO 14688 verplichtte namelijk alle geotechnische bedrijven om deel te nemen aan een cursus. Deze cursus werd ontwikkeld door de branchevereniging en gegeven door bedrijven uit de sector waaronder MOS.” Alexander en Sander: “We hebben een half jaar trainingen mogen geven en dat was echt ontzettend leuk om te doen. Na drie cursusdagen en ruim 150 opgeleide cursisten gooide corona helaas roet in het eten en konden we niet verder met de cursussen. Op dit moment denken we na hoe we de training ook digitaal kunnen aanbieden. Want we laten ons natuurlijk niet tegenhouden en er is behoefte om nog meer mensen op te leiden.”
Extra kansen
“Een belangrijke laatste stap in het hele proces, is om onze opdrachtgevers nog beter mee te nemen in deze materie, zodat ook zij de voordelen zien van de nieuwe regelgeving”, onderstreept Alexander. “Het is nu meer dan ooit zinvol om extra onderzoek uit te voeren na een boring. Juist omdat deze data nu goed bewaard blijft. Hierdoor levert een extra investering op termijn grote voordelen op. Bijvoorbeeld omdat we met deze extra informatie grondmodellen kunnen maken en dus beter toekomstige risico’s kunnen inschatten. Dat biedt ons en onze opdrachtgevers weer mooie en nieuwe kansen.”
Gerelateerde artikelen
-
Kwaliteit en Veiligheid
MOS berekenend als het gaat om Veiligheid
-
Kwaliteit en Veiligheid
Werken voor ProRail
-
Kwaliteit en Veiligheid
Werk je bij MOS Grondmechanica, dan werk je veilig