Werk je bij MOS Grondmechanica, dan werk je veilig

Veiligheid staat bij MOS Grondmechanica (MOS) hoog op de agenda. En daarom is veiligheid een terugkerend onderwerp van gesprek, onder andere tijdens de maandelijkse toolboxmeetings en de jaarlijkse veiligheidsdag. Het allerbelangrijkste is dat we bij MOS echt naar elkaar omkijken, op kantoor en in het veld.

 

Veilig en gecertificeerd

MOS is net als 15.000 andere bedrijven in Nederland VCA gecertificeerd. We hebben zelfs VCA** in het bezit. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het is al meer dan 25 jaar dé standaard in veilig, gezond en duurzaam werken. De zogenaamde toolboxmeetings en de veiligheidsdag zijn vanuit de VCA-checklist verplichte interne bijeenkomsten. De invulling ervan verschilt per organisatie. Tijdens de laatste meeting koos MOS ervoor om de medewerkers aan het woord te laten. Waar lopen ze dagelijks tegenaan? Welke maatregelen of werkprocessen willen we behouden, aanscherpen of afschaffen? En welke veiligheidsissues krijgen de prioriteit? Uiteindelijk weten zij als geen ander wat er op de werkplek speelt.

 

Eigen regie pakken de medewerkers overigens ook bij de verplichte Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) voor de start van een project. De medewerkers ter plaatse bepalen of een project veilig uitgevoerd kan worden. Is het antwoord daarop ‘nee’, dan wordt er niet gestart met de werkzaamheden.

Schakelen als het moet

Omdat de wereld om ons heen verandert, vraagt dat steeds om aangepaste werkwijze en/of maatregelen. Een goed voorbeeld is de enorme opkomst van teken met bijkomend risico op de ziekte van Lyme. En wat dacht je van de explosie aan processierupsen sinds 2018. Of de Berenklauw; een plant die bij huidcontact lelijke brandwonden achterlaat. De oplossing lag voor het grijpen. Onze medewerkers dragen voor de petrochemische industrie brandwerende bovenkleding. Deze shirts bedekken het hele bovenlijf en zijn gemaakt van dun en ademend materiaal. Deze shirts bieden ook de perfecte bescherming tegen vervelende beestjes en nare planten. En is bovendien comfortabel, ook tijdens de warme zomerperiode.

 

Daarnaast kwam van de buitenmedewerkers het verzoek om afritsbare broeken. Op die manier kunnen ze per werksituatie kiezen voor een lange- of korte broek. Een tweede wens was mentholzalf op de werklocatie, zodat er direct gesmeerd kan worden tegen de jeukende uitslag van de processierups. Uiteraard geven we gehoor aan beide verzoeken. En ziet een teek toch nog kans om toe te slaan, dan is de tekenpas voorhanden om de teek direct te verwijderen.

 

Goede informatie de basis

Met alleen goede werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen kom je er natuurlijk niet. Medewerkers moeten zich ook bewust zijn van de risico’s. Degelijke algemene informatie en awareness is daarbij van groot belang. Daar dragen de verschillende bijeenkomsten voor een groot deel aan bij. Maar ook bij actuele situaties reageren we alert. Bijvoorbeeld bij temperaturen boven de 30 graden. Op dat moment treedt het hitteplan in werking. Alle medewerkers krijgen hiervan een melding met duidelijke adviezen en instructies. Op die manier is en blijft MOS niet alleen een fijne maar ook een veilige plek om te werken.

Gerelateerde artikelen